Dagens reflektion - Kvinnor att förändra världen?

I morgonens DN.se kan man bland annat läsa att Barack Obama eventuellt utser Hillary Clinton till USA:s näste utrikesminister. Vidare kan man i en annan artikel läsa att Arizonaguvenören Janet Napolitano blir säkerhetsminister. Janet Napoletano valdes till guvenör i ett konservativt Arizona 2002 och blev utan problem omvald 2006. I samma artikel får man även reda på att USA:s nästa handelsminister blir ytterligare en kvinna, Penny Pritzker. I Vasabladet.fi kan man läsa att Valerie Jarrett blir Barack Obamas topprådgivare och strateg i Vita huset (DN.se skriver dock att David Axelrod blivit vald till topprådgivare så man kan väl anta att denna post innehas av flera).

Om det här kan man ju då tycka på (minst) två sätt:

1. Hur skall USA klara av att kommunicera med omvärlden när de flesta av deras "motståndare" är regeringar och statsmakter vilka anser att kvinnan inte är mannens jämlike? Kommer dessa att titta åt ett annat håll och vända sig till närmste man (även om den enda som finns närvarande är en pickolo) för att på så sätt få en allvarligare och mer acceptabel diskussion? Kommer man att få till stånd lika många besök och samtal som med en manlig kollega? Vad händer med USA och världen nu när de båda drivs av färgade och kvinnor?

2. Det är ett smart (läs klokt) drag från en världsmakt att sätta kvinnor på de "tyngsta" posterna. T.ex Hillary Clinton kommer med sina resor runt i mellanöstern att dels luckra upp det konservativa och historiska perspektiv som råder där bland männen. Samtidigt kommer hon att bli en förebild för kvinnor runt om i världen som kommer att ingjuta mod i lokala frigörelser. Barack Obama vet värdet av kvinnlig psykologi (moderlighet) och manliga hormoner och det här är ett agerande för att utjämna trycket. USA är en stormakt och har en kvinna en uppsatt post i deras regering så kanske det är bra att lyssna på henne.

Två tankar som säkert skulle kunna utvecklas i det oändliga. Jag väljer dock att bara kort ventilera de båda sätten att se på det. Jag hoppas på alternativ 2 men ser även att alternativ 1 kan bli verklighet.

(Länk till internetsida med utförlig information om alla presidenter i USA)

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Fredrik A. Renström

Tror att du sätter för stort hopp till amerikanska politiker.Är inte så säker på att de vet värdet av att ha bra relationer med omvärlden.

2008-11-22 @ 02:05:35
URL: http://visingelforaldrar2.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0