Vad innebär "upprättelse"?

När man studerar värdefilosofi så lär man sig att inom detta så finns det bland andra två delområden som kallas normativ värdefilosofi och värdeteori. Gränsdragningen är för många hårfin och för andra grövre. Men man kan för en oinsatt säga att den normativa värdefilosofin talar om moraliska utgångspunkter " det är orätt att ...för...att". Värdeteorin tar upp just ordet "orätt" och ger detta ord ett värde, en mening så att de som samtalar eller kommunicerar med varandra menar samma sak.

Den stora tvistefrågan är om man kan mäta värderingar och hur detta skall ske i så fall. Kan man sätta en definition på dessa värdeomdömen och värdesatser? Om jag säger att något är "gott" säger jag då t.ex. något som är sant eller falskt? Eller finns det ingen värdering i ordet? Representerar det bara vad jag känner eller vad flera andra känner och är det därför rätt det jag säger? Frågor som man ställt varandra under århundrade och ännu inte "löst".

Problemet i denna diskussion förstår man när man läser dagens löpsedlar. "Max och Saga har fått upprättelse". De flesta vet att det handlar om "Arbogamorden" och tyskan som nu fått livstidsdom. Det jag direkt funderar på vad "upprättelse" menas med i det här fallet. Hur skall man värdera mammans uttalande att de har fått upprättelse?

Är ordet upprättelse ett värdeomdöme? Är det någons värdering om en situation? Är det möjligt att man i det här fallet vet vad som menas med att "någon har fått upprättelse"? Jag tänkte att det var en "tidningsfloskel" men så ser jag i texten att mamman uttrycker sig; "Max och Saga har verkligen fått upprättelse". Min fråga är; Vad hade barnen gjort för fel och därför behövde upprättelse? Vad betyder denna upprättelse när de fortfarande är döda?

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

stop it! stop it! stop it!;)

2008-10-16 @ 15:54:16
URL: http://mittlivsomsuperstar.blogg.se/
Postat av: TheBat

Tror Du verkligen att "upprättelse" betyder det? ;)

2008-10-16 @ 17:20:50
URL: http://thebat.blogg.se/
Postat av: Fredrik A. Renström

Håller med om att ordet upprättelse inte borde användas i detta sammanhang.Tack för hjälpen förresten. Den bidrog till att lösa det akuta problemet! :-)

2008-10-16 @ 23:09:17
URL: http://visingelforaldrar2.blogg.se/
Postat av: TheBat

Var det till hjälp så är det bra. Take care, man!

2008-10-16 @ 23:43:27
URL: http://thebat.blogg.se/
Postat av: Kraka

Tror nog att mamman menar att det blir en jämnvikt, ett liv för ett (i det här fallet två) liv. Straffets storlek är ofta av betydelse för offret och de anhöriga. Men i det här fallet blir det lite skevt med tanke på att barnens liv aldrig kan uppvägas hur mycket straff än tyskan får. Men det hade ju varit oerhört kränkande för mamman om tyskan fått ett lindrigt straff som då skulle gett signalen att "det var inte så farligt det hon gjorde". Brott och straff är svårt, det blir aldrig riktig balans.

2008-10-19 @ 23:13:09
URL: http://kraka.moah.se
Postat av: TheBat

Man kan kanske tänka sig att "Jag/Vi har fått upprättelse" mer symboliserat det Du beskriver med dina tankar (som troligtvis är på rätt spår). Det är alltså fråga om ett semantiskt fel (språkfel)vilket jag i och för sig trott hela tiden. Men att ge upprättelse till någon som är död är ju inte helt ovanligt. Vid dessa tillfälle har det dock förelegat en skev bild av den som senare fått upprättelse.

2008-10-22 @ 11:51:12
URL: http://thebat.blogg.se/
Postat av: always

Namninsamling - Förbjud att barn hängs ut på nätet! - Hänger du med på det här?

Jag sa att jag skulle försöka göra något åt att inte barn får hängas ut på nätet, efter det här med de mördade Arboga barnen. För det är ju inte riktigt fastställt ännu hur det gått till.

Man får bara hoppas att några tar lärdom och är lite försiktigare och framför allt tänker sig för innan de hänger ut sina oskyldiga barn som kanske inte alls hade valt att finnas på nätet till allmän beskådan om de hade någon talan.

Det här får bli det första jag gör. Det återstår väl att se hur många som är intresserad av ett sånt förbud. Hur många som värnar om barnen och deras säkerhet. Eller jag ska kanske säga, hur många som förstår vilka risker det är med att lägga ut barn i bloggar .m.m.

Allt fler föräldrar publicerar bilder på sina barn på nätet, via bloggar eller sajter som Facebook. Men många tänker inte på att bilderna kan komma att utnyttjas av pedofiler. "Ibland finns det en naiv inställning till nätet".

Allt fler mammor och pappor bloggar om sitt liv och sin vardag och var och varannan har ett facebook-konto. Med detta följer att fler bilder på barn läggs ut på nätet. Bilder som i värsta fall kan utnyttjas av pedofiler. Man tror att tar jag bort den här bilden från nätet så är den borta. Det är helt fel. Man bör vara medveten om att bilder man lägger ut på nätet för alltid riskerar att finnas kvar.

Att spara ned en bild från nätet går på ett par klick – sedan är det lätt för den som gjort det att använda bilden på ett helt annat sätt än vad man själv kunnat föreställa sig.

– Att lägga ut bilder på en blogg är ungefär som att lägga ut sitt fotoalbum på tunnelbanan. Man får fråga sig om det är något man vill?

Ju unikare bilder desto högre status, därför finns det de som "dammsuger" olika sajter i jakt på bilder på barn.Det är ju bara att kika runt bland de kommentarer jag fått i min blogg, så förstår man kanske att det inte bara är små änglar ute på nätet. Skenet kan nog bedra! Det ska man aldrig glömma.Namnlista att skriva på:http://www.namninsamling.com/always1
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0