Varför kysser vi varandra?

Följande text är artiklar i sin helhet utan red. av mig eller instick:

"Kysser man varandra i alla kulturer, och finns det även djur som kysser varandra?
Kyssandets gåta har sysselsatt forskarna i många år, men ännu finns det inga säkra förklaringar till varför vi kysser varandra. I över 90 procent av alla kulturer kysser män och kvinnor varandra, och kyssen finns också bland vissa djurarter, bland annat hos bonoboaporna, som dessutom tungkysser.

Vissa forskare tror att kyssen utvecklats från apmammors mun-mot-mun-matning av ungarna, vilket man ser till exempel hos schimpanser, över en lugnande beröring av hungriga ungar vid brist på mat till våra dagars uttryck för kärlek och sexuell upphetsning. Andra lutar i stället åt teorin att kyssen är viktig för att vi på så sätt utväxlar kemisk information om varandra."

(Källa: Illustrerad Vetenskap, nr 17/2008, sidan 12.)
(
Bildkälla: http://blogg.stureplan.se/michaela)

"Kysser man mest åt ena hållet? Vrider man oftast huvudet mot en sida när man kysser?
Otroligt nog är detta faktiskt vetenskapligt undersökt. En hjärnforskare vid namn Onur Güntürkün har i två och ett halvt år iakttagit kyssande par på flygplatser, parker och järnvägsstationer. Onur Güntürküns metodiska räkning visar att dubbelt så många föredrar att kyssas åt höger som åt vänster.

Enligt Güntürkün bestäms kyssriktningen i livmodern, där fostret under veckorna före födelsen lutar huvudet åt den ena sidan, oftast till höger. Denna benägenhet fortsätter under det första halvåret. Sedan försvinner den men återkommer, då vi kommer in i kyssåldern. "

(Källa: Illustrerad Vetenskap, nr 9/2003, sidan 8 )


"Varför pussas vi?
Är kyssar en del av vår biologi eller ett rent kulturellt fenomen? Kyssen har inte någon biologisk funktion, och det är många folkslag som inte alls kysser på munnen. Det finns emellertid goda skäl att pussas. Våra läppar har nämligen många känsliga nervändar, så en kyss verkar starkt sexuellt stimulerande. En puss har även en viktig social funktion mellan vänner och släktingar. Särskilt kindpussar används för att uttrycka närhet och för att stärka banden människor - och apor - emellan. En kontaktsökande chimpans gör pussmun, och räcker man fram handryggen mot apan, trycker den munnen mot den. Beteendeforskaren Desmond Morris menar att detta är en rest från den späda ålder då både apor och människor spetsar läpparna för att dia. Andra menar att kyssen är en vidareutveckling av djurens nosande på varandra. Det stämmer med att till exempel polynesier och inuiter hälsar genom att trycka näsorna mot varandra."

(Källa: Illustrerad Vetenskap, nr 6/2000, sidan 10)

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Kommentarer
Postat av: Fredrik A. Renström

Intressant...men var är din egen reflektion? :-)

2008-11-22 @ 14:20:30
URL: http://visingelforaldrar2.blogg.se/
Postat av: TheBat

Finns inget att reflektera över här ;) Bara ren kuriosa och möjligtvis intressanta uppgifter. Nåja, inte för dig då.. ;)

2008-11-22 @ 15:01:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0